Yumurtalık Kanseri ve Vajinal Kanamalar

Yumurtalık kanseri ve vajinal kanamalar, kadınlarda ölüm oranını ciddi anlamda artıran hastalıklardan biridir.

Günümüzde en çok görülen ve tedavi süreci zor olan kadın kanserleri arasında Over yani yumurtalık kanseri, her 100 kadından 1’inde ortaya çıkabilmektedir. Teşhis edildiği zaman hastalığın çok ilerlemiş bir düzeye ulaşmış olduğu da unutulmamalıdır.

Yumurtalık Kanseri Nedir?
Yumurtalıkların ana yapısı, epitelyum hücrelerinden oluşmaktadır. Bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve büyümesi sonucunda yumurtalık kanseri görülebilir. En çok menopoz döneminden sonra görülen bu kanser türünün yüzde 80’i, epitelyum dokularda oluşmaktadır.

Yumurtalık Kanseri Nedenleri
Over kanseri nedenleri net bir şekilde saptanamamaktadır. Fakat hastalığın risk faktörleri bu konuda bazı bilgiler sunmaktadır. Hormonal, genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra yumurtalık kanseri nedenleri şu şekildedir;
•    Doğum kontrol hapı kullanımı
•    Ailede yumurtalık veya meme kanseri hikayesi
•    Yumurtlamayı artıran ilaçların kullanılması
Bunlarla birlikte yumurtalık kanseri ve vajinal kanamalar riski, hiç gebe kalmamış olan kadınlarda daha yüksektir.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri
Yumurtalık kanseri başlangıç aşamasında kendini belli etmez. Ayrıca hastalara özel bir bulguya da rastlanmamaktadır. Mide rahatsızlıkları, şişkinlik ve karın ağrıları, over kanserinin başlıca belirtileri olabilir. Ayrıca ileri safhalarda bu belirtilere ek olarak karın bölgesinde oluşacak kitlenin çevresindeki organlara baskı yapmasıyla, hastalığın teşhisi konulabilir.
Yumurtalık kanserinde vajinal kanamalar da görülebilir. Hastalarda oluşan kitlenin karında sıvı birikimiyle beraber bağırsak ve idrar şikayetlerine neden olduğu unutulmamalıdır. Genel olarak yumurtalık kanseri belirtileri;
•    Kilo kayıpları
•    Kastık bölgesinde ağrı ve dolgunluk hissi
•    Sık sık idrara çıkma
•    Vajinal kanamalar
•    Tokluk hissi ve iştah kaybı
•    Kabızlık
•    Uzun süre devam eden gaz, bulantı ve hazımsızlık sorunları şeklindedir.

Yumurtalık Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Her kanser türünde olduğu gibi yumurtalık kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. İlk olarak jinekoloji bölümünde yapılacak muayene sürecinde ele gelen kitle ile beraber hızlıca tedavi sürecine geçilir. Ya da ultrason çekimi sırasında yumurtalıklarda fark edilecek kitleler nedeniyle kansere erken müdahale şansı bulunmaktadır.

Yumurtalık Kanseri Tedavisi
Tedavisi cerrahi olan yumurtalık kanseri ve vajinal kanamalar teşhisinden sonra vücutta tutulması düşünülen tüm dokular alınmaktadır. Ayrıca tedaviden sonraki aşamada kemoterapiye başvurulur. Bu kanser türünün tüm evrelerinde de cerrahi yöntemler geçerlidir. Over kanseri tedavisinde kitlenin çıkarılması, diğer organlara zarar verecek ise ilk olarak kemoterapi ile kitle küçültülür. Son aşamada da kanserli doku ve kitlelere gerekli müdahaleler yapılır.