Uyuz Nedir? Nasıl Bulaşır?

İnsandan insana uzun süreli direk temas ile bulaşır. İnsan uyuzu hayvanlara bulaşmaz dolayısıyla hayvanlardan insanlara da bulaşmaz. Hayvanlarda görülen uyuz hastalığı ise nadiren insanlarda da hastalığa sebep olabilir.

Kaşıntı parazitin bulaşmasıyla birlikte  2-6 hafta içinde başlar. İlk dönemlerde sadece gece olan kaşıntı tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde tüm gün devam edebilir.

Parazit erişkinlerde el parmak araları, bilekler, ayaklar, erkeklerde genital bölge kadınlarda meme başı çevresinde daha yoğunken bebeklerde avuç içi ayak tabanı , saçlı deri ve vucutta görülebilmektedir.

Parazit derinin en üst tabakasında ilerlerken tipik bulguları olan ve tünel olarak adlandırılan dalgalı çizgileri oluştururlar.

Tanı tünellerinin görülmesiyle veya gece kaşıntıları, aile anamnezi gibi subjektif bulguların varlığında konulur.

Uyuz Hastalığının Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Tedavi aynı evde yaşayan tüm bireyleri kapsayacak şekilde yapılmalıdır.(o anda kaşıntıları olmasa bile) Tedavi için kullanılan kremler ve losyonlar yetişkinlerde kafa hariç tüm vucuda uygulanırken bebeklerde tedaviye kafa da dahil edilmelidir.

Kremin vucutta kalması gereken süreler içinde el veya vucudun başka bir yeri yıkanırsa krem veya losyon o bölgeye tekrar uygulanmalıdır.

Son 1 hafta boyunca kullanılan tüm eşyalar en az 60 derecede yıkanmalı, yıkanamayan eşyalar ağzı kapalı bir torbada en az 1 hafta bekletilmelidir. Kullanılmayan eşyaların temizlenmesi veya evin ilaçlatılması gibi işlemler gereksizdir.

Kaşıntı tedaviden sonra 2-4 hafta kadar azalarak devam edebilir. Tedavi sonrası hasta tekrar uyuz olan hastalarla temas ederse tekrar bulaşabilir.