Sağlıklı gebelik süreci için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.
Kadınların bu dönemde mide yanması, halsizlik, bulantı ve baş ağrısı gibi şikayetleri artar. Anne adayları bu sorunları tam anlamıyla ortadan kaldıramasa da bazı önemler alarak daha konforlu bir hamilelik süreci yaşayabilir. Sağlıklı gebelik süreciyle ilgili yapılması gerekenleri uygulayarak yakınmalar en aza indirilebilir.
Kanamalar İhmal Edilmemeli
Gebelik sürecinde leke tarzındaki kanamalar sıkça görülebilir. Özellikle de hamileliğin ilk 3 ayında meydana gelen bu kanamaların nedeni, bebeğin rahim içerisine yerleşmesinden kaynaklıdır. Fakat leke tarzı kanamaların bazen düşük ihtimalini akla getirdiği unutulmamalıdır. Bu gibi durumlarda hızlıca doktor muayenesi gerekir.
Baş Ağrılarına Dikkat Edilmeli
Gebelikte hormonal değişimlerle beraber halsizlik ve baş ağrısı görülebilir. Buna ek olarak gebeliğin 20. haftası itibariyle sıklaşan baş ağrılarının bazı rahatsızlıkları beraberinde getirebileceği unutulmamalıdır. Bu süreçte yüzün ön kısmına ve kenarlarına sıcak kompres yapılabilir. Ayrıca gözlere ve burun çevresine de aynı uygulamayı yaparak daha sağlıklı bir gebelik sürecine adım atabilirsiniz. Elbette hafif egzersizler, kısa süreli yürüyüşler, dinlenme, masaj ve sağlıklı beslenme de bu süreci desteklemektedir.
Bol Sıvı Alımı
Hamilelik döneminde bol sıvı alımı önemlidir. Çünkü anne adayları bu dönemde sürekli idrara çıkma isteğinde olacaktır. Rahimdeki büyüme ve böbrekteki değişimler nedeniyle sık idrara çıkacak olan anne adaylarının yeteri kadar sıvı alımı gerçekleştirmesi gerekmektedir. İhtiyaç hissedildiği an idrara çıkılmalı ve bol sıvı alarak ağrı ve yanma problemleri de giderilmelidir. Devam eden sorunlar için doktora başvurulması gerektiği unutulmamalıdır.
Psikolojik Destek
Sağlıklı gebelik süreci nasıl olmalı sorusunun belki de en önemli yanıtlarından biri olan psikolojik destek, ihmal edilmemelidir. Anne adayları ilk gebelik dönemlerinde gergin, sinirli ve alıngan bir ruh haline sahiptir. İlk 3 ay gebeliğe alışma dönemi olacağından bu sürede psikolojik destek almak son derece önemlidir. Sadece anne adayını değil, eşleri de etkileyen gebelik döneminde yakın çevrede daha önce hamilelik yaşamış bireylerle bilgi alışverişi yapmak, anne adaylarını rahatlatacaktır.
Beslenme Alışkanlıkları ve Bulantı
Sağlıklı bir gebelik sürecinde bulantıların azaltılması için beslenme alışkanlıkları düzenlenmelidir. İlk gebeliklerde gerçekten önemli bir sorun olan mide bulantısı ilk 8 haftaya kadar görülebilir. 16. haftadan sonra azalarak devam eden bulantı aslında küçük önlemlerle azaltılabilir. Tuzlu ve yağsız gıdalar, öğünler arasında az sıvı tüketimi, az ve sık yemek tüketimi gibi durumlar mide bulantısını azaltacaktır.