Obezite Nedir? Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Obezite Nedir?

 

Obezite, vücutta aşırı yağ birikimi sonrasında oluşan bir hastalıktır. Obezite sadece kozmetik bir endişe değildir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalık ve sağlık sorunlarını barındıran tıbbi bir sorundur.

 

Obezite, vücut kitle indeksiniz (BMI) 30 veya daha yüksek olduğunda teşhis edilir. Vücut kitle indeksinizi belirlemek için, kilonuzu kilogram olarak boyunuzun karesine bölerek hesaplayabilirsiniz.

 

Obeziteye Neler Sebep Olur?

 

Gebelik: Hamilelik sırasında kilo alımı toplumda oldukça yaygındır. Bazı kadınlar, çocuklarını doğurduktan sonra bu kiloyu vermekte zorlanırlar. Alınan fazla kilolar kadınlarda obezite gelişimine sebep olmaktadır. Emzirme, hamilelik sırasında kazanılan kiloları vermek için en iyi seçenek olabilir. Bu nedenle genel sağlığın korunması ve obeziteye sebep olacak fazla kiloların verilmesinde emzirme oldukça faydalı olacaktır.

 

Sigarayı bırakmak: Sigarayı bırakmak genellikle kilo alımı ile ilişkilidir. Sigarayı bırakma süreci ile başa çıkmak için bireyler yemeleri gerekenden fazla yiyecek tükettiklerinden dolayı obezite ile baş başa kalabiliyorlar. Bununla birlikte, uzun vadede sigarayı bırakmak, sağlığınız için sigara içmeye devam etmekten daha büyük bir fayda sağlar. Doktor kontrolünde sigarayı bırakmak kilo almanızı önlemenize yardımcı olabilir.

 

Uykusuzluk: Yeterince uyumamak veya çok fazla uyumak, iştahınızı artıran hormonlarda değişikliklere neden olabilir. Ayrıca, kilo alımına katkıda bulunabilecek kalorisi ve karbonhidrat oranı yüksek yiyecekleri de tüketmeye meyilli bir metabolizma oluşabilir.

 

Stres: Ruh halinizi ve sağlığınızı etkileyen birçok dış faktör obeziteye katkıda bulunabilir. İnsanlar stresli durumlar yaşarken genellikle daha yüksek kalorili yiyecekler tüketirler.

 

Obezitenin Ameliyatla Tedavisi

 

Bazı bireyler için obezite cerrahisi olarak da adlandırılan kilo verme ameliyatı iyi bir alternatiftir. Kilo verme ameliyatı, rahatça yiyebileceğiniz yiyecek miktarını sınırlar veya yiyecek ve kalorilerin emilimini azaltır ya da her ikisini birden yapar.

 

Kilo vermek için işe yaramayan başka yöntemler denediyseniz ve aşağıdakileri yaptıysanız, obezitenizin tedavisi için ameliyat düşünülebilir:

 

  • Aşırı obeziteniz varsa (BMI 40 veya daha yüksek)
  • BMI'niz 35 ila 39,9 arasında ve ayrıca diyabet veya yüksek tansiyon gibi kiloyla ilgili ciddi bir sağlık sorununuz varsa,
  • Ameliyatın işe yaraması için gerekli olan yaşam tarzı değişikliklerini yapmaya kararlıysanız obezite ameliyatı için uygun bir aday olabilirsiniz.

 

Kilo verme ameliyatı, bazı kişilerin fazla vücut ağırlıklarının %35'ini veya daha fazlasını kaybetmelerine yardımcı olur. Ancak kilo verme ameliyatı, obezitenin mucizevi bir tedavisi değildir. Ameliyattan sonra kilo verme başarısı, yeme ve egzersiz alışkanlıklarınızda yaşam boyu değişiklikler yapma kararlılığınıza bağlıdır.

 

Kilo Verme Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

 

Gastrik Bypass Ameliyatı:

 

Gastrik bypassta (Roux-en-Y gastrik bypass), midenizin üst kısmında küçük bir kese oluşturulur. İnce bağırsak daha sonra ana midenin altından kısa bir mesafe kesilir ve yeni keseye bağlanır. Yiyecek ve sıvı, midenizin çoğunu atlayarak, doğrudan keseden bağırsağın bu kısmına akar.

 

Laparoskopik Ayarlanabilir Gastrik Band:

 

Bu işlemde mideniz şişirilebilir bir bant ile iki keseye ayrılır. Cerrah, bandı bir kemer gibi sıkıca çekerek iki kese arasında küçük bir kanal oluşturur. Bant, açıklığın genişlemesini önler ve genellikle kalıcı olarak yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır. Midede bir boğum meydana getirilerek ceviz kadar üst mide odacığı oluşturulur. Gıdalar mideye gelince önce bu ceviz kadar üst mide odacığını doldurur. Halka biçimindeki bandın geçişi kısmen boğması nedeniyle gıdalar ancak yavaş yavaş geçebilir. Bu durum yemek yeme hızını yavaşlatıp, çabucak doygunluk hissedilmesine yol açarak zayıflama sağlar.

 

Gastric Sleeve.

 

Gastric Sleeve ameliyat yönteminde, midenin yaklaşık %80’lik bir kısımı çıkarılır ve yiyecek için daha küçük bir alan oluşturulur. Böylelikle mide hacmi küçülerek daha kolay doyma hissiyatı yaşanır ve hızlı kilo verilebilmektedir.

 

Doktorunuz tarafından obezite hastalığı teşhisiniz konulduysa Türkiye’de deneyimli Obezite Cerrahlarından İkinci Görüş Almak için form doldurun. Sizinle iletişime geçelim.