Obezite Merkezimizde Hangi Hizmetleri Veriyoruz?

Obezite, son zamanlarda çocukluk ve gençlik çağında rastlanan önemli hastalıklardan biridir.

Obezite Merkezimizde Hangi Uygulamalar Yapılır?

Çağımızın hastalığı olarak adlandırılan obezitenin pek çok kritere bağlı olarak ortaya çıktığı bilinir. Fast food tipi beslenme, hareketsizlik, stres, egzersizden uzak bir yaşam ve genetik durumlara bağlı olarak ortaya çıkan obezitenin kısa sürede teşhis edilerek tedavi sürecine başlanması gerekir. Çünkü obezitenin devam etmesi kişilerde kalp ve damar sorunları, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet hastalığına neden olmaktadır.

Obezite Cerrahisinde Başvurduğumuz Yöntemler

Obezite cerrahisinde en çok başvurulan operasyon, tüp mide ameliyatıdır. Ayrıca obezite merkezimizde mini gastrik bypass, metabolik cerrahi, gastrik bypass ve revizyonel bariatrik cerrahi uygulamaları da yapılmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı

Vücut kitle endeksi 30-35 arasında olan bireylerin karşılaştığı diğer hastalıklara bağlı olarak uygulanabilen tüp mide ameliyatı ayrıca 35-40 ve 40 üzerindeki beden kitle endeksine sahip olan kişilerde de yapılmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere operasyondan sonra tüp halini alacak olan midenin ortalama yüzde 80’i bu ameliyat ile çıkarılmaktadır. Açlık hormonu seviyesinin azaltılmasına yönelik yapılan tüp mide ameliyatından sonra hastaların sağlıklı bir beslenme ve egzersiz programına göre hareket etmesi gerekir. Tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılır ve ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Metabolik Cerrahi

Metabolik cerrahi, tip 2 diyabet ameliyatı olarak da adlandırılır. Aşırı kilo alımıyla beraber ortaya çıkan yüksek tansiyon ve diyabetin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılır ve birkaç cerrahi yöntemi kapsar. Obezite ile beraber diyabeti kontrol altına almak için başvurduğumuz metabolik cerrahi operasyonları ortalama 1-2 saat sürer. 4-6 adet açılacak küçük kesi yardımıyla hastada kilo kaybına yönelik uygulamalar yapılırken bu uygulama vücut kitle endeksi 30 ve üzerinde olan hastalarda yapılabilir.

Gastrik Bypass ve Mini Gastrik Bypass

Midenin zımbalar yardımıyla ayrılması ve ince bağırsağın başlangıç noktasına bağlanmasına yönelik yapılan gastrik bypass sayesinde bireylerdeki obezite ve tip 2 diyabet hastalığı büyük oranda düzeltilir. İşlem sonrası 2-3 gün hastane ortamında istirahat edecek olan hastalar 1. hafta itibariyle gündelik yaşamına dönebilir. Ancak operasyondan sonraki ilk 1 yıllık sürede özel beslenme programına uyulmalıdır.

Mini gastrik bypass işleminde ise bağırsağın bağlantı noktası bölünmez. Mideden bölünen 5-10 adet parça yine ince bağırsağa bağlanır. Ameliyattan sonra risk oluşumu azdır. Vücut kitle endeksi 40 ve üzeri olan hastalara uygulanan mini gastrik bypass ayrıca beden kitle endeksi 30 ve üzerindeki hastalarda da tip 2 diyabetin oranına bağlı olarak uygulanabilir.

Revizyonel Bariatrik Cerrahi

Obezite ameliyatı olan hastaların yeniden kilo alması durumunda revizyonel bariatrik cerrahi uygulanır. Bu işlemden sonra özel bir diyet programı uygulanırken günde 6-8 bardak arasında kafeinsiz ve gazsız içecekler tüketilmelidir.