Mevsim Geçişlerinde Soğuk Algınlığı

Mevsimsel geçişler bireylerde birçok sağlık sorunun beraberinde getirmektedir.

Mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı ve buna benzer solunum yolu hastalıklarından korunmak için birtakım önlemler alınmalıdır. Baş ağrısı, yüksek ateş ve boğaz ağrısıyla kendini belli eden bu sürece dikkat edilmediği zaman bağışıklık sisteminde ciddi sorunlar yaşanabilir. Yüz ve kulak bölgesinde basınç hissi, halsizlik ve öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemlidir.

Mevsim Değişikliğinde Ortaya Çıkan Hastalıklar
Mevsim değişikliği her bireyde aynı hastalıklara neden olmaz. Ancak solunum yolu enfeksiyonlarını etkileyebileceği için aşağıdaki rahatsızlıklar ortaya çıkabilir;
•    Astım
•    Grip
•    Soğuk algınlığı
•    Akut bronşit
•    Alerji

Bu hastalıklardan korunmak için bireylerin uygulaması gereken bazı durumlar söz konusudur. Aslında mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı hemen hemen her bireyin yakındığı problemlerden biridir. O halde mevsim değişikliği hastalıklarından korunmak için aşağıdaki önlemler hızlıca alınmalıdır;
•    Bol su tüketimi yapılmalıdır. Bu kapsamda günde en az 2 ya da 2.5 litre su tüketilmelidir.
•    Beslenmeye dikkat edilmelidir. Güne başlarken kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Alınacak proteinlerle beraber tüketilecek sebze ve meyveler, bağışıklık sistemini koruyacaktır.
•    Değişken hava koşullarında çok ince ya da çok kalın kıyafetler tercih edilmemelidir. Çünkü çok terlemek kadar çok üşümek de soğuk algınlığını beraberinde getirir.
•    Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeteri kadar A ve C vitamini alınmalıdır.

Soğuk Algınlığından Korunma Yolları
Soğuk algınlığından korunmak için bireylerin öncelikle hijyene dikkat etmesi gerekir. Toplumda en çok görülen mevsimsel soğuk algınlığı türleri olan grip türlerinin vücuda girmesini engellemek adına el temizliğine ayrıca önem verilmelidir. Özellikle de kalabalık ortamlarda çalışanların bu sürece dikkat etmesi gerekir.

Hijyen konusunda gerekli tedbirlerin alınmasıyla beraber havasız ve kalabalık ortamlarda bulunmamak da mevsim geçişlerinde soğuk algınlığını önleme yolları arasındadır. Çünkü grip virüsünün en yaygın olduğu alanlar havasız ortamlardır. Ek olarak açık havada yürüyüş yapmalı ve soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltmalısınız. 

Mevsimsel geçişlerde soğuk algınlığını önlemenin bir diğer yolu, günde minimum 7 saat uyumaktan geçer. Bağışıklık sisteminin kötü yönde etkileyen yorgunluk, grip virüsüne de davetiye çıkarabilir. Bu nedenle uyku düzenine geçilmeli ve gece uykusu 7 ile 8 saat arasında olmalıdır. Uyumadan önce ise yatak odasını havalandırmalı ve her gün aynı saatte uyunmalıdır. Tüm bu durumlara ek olarak sağlıklı ve düzenli beslenme programı oluşturulmalı ve soğuk algınlığına karşı direnç sağlanmalıdır.