Girişimsel olmayan bir uygulama olan Kolposkopi, doktorun rahim ağzını incelemesine yöneliktir.
Kolposkop isimli cihaz sayesinde rahim ağzının görüntülenmesine olanak sağlayan bu yöntemin asıl amacı, rahim ağzı bölgesinin değerlendirilmesini sağlamaktır. Klinik bir işlem olmakla beraber Kolposkop cihazı sayesinde jinekolojik muayeneler başarılı bir şekilde tamamlanabilir. Bu cihaz ışıklı bir büyüteçtir. En çok rahim ağzı kanserinin teşhisinde kullanılır. Teşhis sırasında şüpheli bir durumun varlığı söz konusu olduğunda biyopsi işlemine başvurulur.
Kolposkopi Neden Yapılır?
Kolposkopi birçok hastalığın teşhisi için uygulanmaktadır. Özellikle de yavaş ilerleyen rahim ağzı kanseri için jinekolojik muayenelerde sıkça kullanılır. Maddeler halinde Kolposkopi neden yapılır sorusunun yanıtları aşağıdaki gibi olacaktır;
- Henüz kansere dönüşmemiş fakat vajina dokusunda kanser oluşabilecek farklılıkların tanısında
- Rahim ağzı kanserinin teşhisinde
- Vulvada uzun süredir devam eden kaşıntılarda
- Vulvada gözle fark edilebilen prekanseröz farklılıkların incelenmesinde
kullanılır.
Ayrıca Kolposkopi işlemi gebelik döneminde yapılabileceği gibi serviks üzerinde ameliyat öncesi uygulanabilir.
Kolposkopi Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Kolposkopi öncesinde net bir görüntü elde edilebilmesi için adet dönemi dışında uygulamaya başvurulmalıdır. İşlemden 1-2 gün önce tampon kullanılmamalı ve cinsel ilişkiye girilmemelidir. Ayrıca uygulama öncesi vajinal duş alınmamalıdır. Doktor tavsiyesine göre ağrı kesiciler alınarak Kolposkopi’ye hazırlanılmalıdır.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Sadece klinik ortamda yapılabilen bir işlem olan Kolposkopi için öncelikle ayakları destekleyen bir masada hasta sırt üstü uzanır. Daha sonra vajina duvarının açılması için bölgeye spekulum aparatı yerleştirilir. Bu sayede daha net ve rahat bir görüntü alınabilir. Vajinadaki anormal hücrelerin görünmesi için de bölge özel bir solüsyonlar yıkanmaktadır. Kolposkop aleti vajinanın 1-2 cm önüne yerleştirildikten sonra dokular incelenmeye başlar. Bu cihaz ortalama 40 kat kadar dokuları büyütebilme özelliğine sahiptir.
İşlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmez. Çünkü Kolposkop aparatı vajinaya değil, vajinanın ön kısmına yerleştirilir. Rahim ağzının açık tutulması için de spekulum kullanılır. Bu yüzden işlem sırasında sadece hafif bir baskı hissedilmektedir. Bazen doktorun şüpheli gördüğü durumlarda Kolposkopik biyopsi yapılabilir.
Kolposkopi Sonrası
İşlem son derece güvenlidir. Ancak Kolposkopi biyopside hastanın vücut yapısına bağlı olarak bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bunlar;
- Titreme
- Ateş
- Enfeksiyon
- Kanama
- Vajinadan kötü kokulu ve sarı renkli akıntı gelmesi
- Karın ağrısı
Uygulama sonrasında kanama durumu söz konusu değildir. Alet vajinaya temas etmediğinden ciddi bir ağrı da yaşanmamaktadır. Ancak Kolposkopik biyopsi işleminde bazen basit kanamalar görülebilir.