Kalp Hastalıklarında Erken Tanı

Yapılan araştırmalarda dünya genelinde her yıl 17 milyondan fazla kişi, kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir.

Kalp Hastalıklarında Erken Tanı için Sağlık Taraması

Düzenli sağlık taramaları çoğu zaman belirti göstermeden ilerleyen kalp hastalıklarının erken teşhisinde çok önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde ise her yıl 200 binden fazla kişinin kalp rahatsızlıkları sebebiyle hayatını kaybettiği bilinir. Sessizce ilerleyebilen kalp hastalıklarının yüzde 10’unda ise hiçbir belirtiye rastlanmayabilir. Sonuç olarak kalp için başvurulacak sağlık taramalarında hayati tehlike önlenebilir.

Kalp Sağlığı için Sağlık Taramalarının Önemi

Kalp sağlığı için günümüzde uygulanan ilk işlem EKG’dir. Elektrokardiyografi ile göğüs bölgesine yapıştırılan özel elektrotlar sayesinde kalp kaslarındaki zayıflık, kalınlaşma ve kalp ritmiyle ilgili veriler elde edilir. Yapısal değerlendirme için doktorun gerekli görmesi halinde EKO adı verilen kalp ultrasyonu da yapılabilir. Eğer kalp damar hastalığı şüphesi varsa bu defa genel muayene, EKG ve EKO ile beraber efor testleri yapılarak teşhis konulabilir.

EKG ve diğer uygulamaların yanı sıra Check-up taramalarında da kalp hastalıklarının teşhisi konulabilir. Daha çok kalp kapağıyla ilgili hastalıkların teşhisinde kullanılan bu yönteme ek olarak bazı tetkikler de talep edilebilir. Bu tetkiklerin amacı, sorunun niteliğini görmek ve uygun tedavi şeklini belirlemektir.

Kalp hastalıklarının erken dönemde tedavi edilmemesi, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği gibi hayati sorunlara da neden olmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalarda, damar hastalığı olan kişilerde her yıl ortalama yüzde 10 oranında hayati risk söz konusudur. Kalp kapağı hastalıkları için bu oran yüzde 3’lere düşse de tedavi edilmeyen tüm kalp hastalıklarının ciddi sorunlara neden olduğu bilinmektedir.

Kalp Hastalıkları için Yapılan Muayeneler

Kalp hastalıkları için kardiyolojik inceleme sürecinde EKO, EKG ve efor testlerine başvurulmaktadır. Radyolojik görüntülemede ise koroner BT anjiyografi kalp taraması yapılmaktadır. Teknolojinin gelişimi sayesinde kalp ve koroner damarlarda yaşanabilecek hastalıklar bu tekniklerle teşhis edilebilir. Genel tetkiklerden olan kan testleri de yine kalp hastalıkları için yapılan muayeneler arasındadır. Yıl içerisinde belirli periyotlarla yaptırılması gereken kalp taramalarının erken teşhis ve tedavide her zaman önemli bir yere sahip olduğu unutulmamalıdır.