İmplant, diş hekimleri tarafından protezlere destek amacıyla yapılan yapay diş kökleridir.
İmplantlar eksik dişlerin yerine uygulanan ve yaşam boyu kullanılan titanyumdan üretilen vidalar olarak da tanımlanmaktadır. Steril ortamlarda basit bir cerrahi müdahale ile çene kemiğine yerleştirilen implantlar, uygulamadan sonraki 2-3 ay içinde çene kemiğine tutunmaktadır. İşlem sonrası gerçek diş kökünün yerini alan vidalar aynı zamanda üzerine bırakılacak protezi taşıyacak konuma gelmektedir. Hastalara bazı durumlarda genel anestezi uygulanırken diş ve diş eti kontrolü sağlandıktan sonra implant tedavisi kararı alınır.
İmplant Türleri
İmplant türleri iki farklı şekilde incelenebilir. Subperiosteal implantlar, makaldiş eti dokusunun alt bölgesine yerleştirilir. Metal bir çerçeveden meydana gelen bu uygulama sonrası çene kemiğine sabit tutulan çerçevedeki materyaller, diş etlerinden dışarıya doğru çıkmaktadır. Boşluk oluşan bölgelere de implantlar başarılı bir şekilde monte edilir. Bu uygulamada genelde endosteal vida kullanılır.
Endosteal implantlar ise cerrahi yöntemle çene kemiğine yerleştirilmektedir. İkinci bir işlemin yapılmasına yönelik olan bu implantlarda diş eti de şekillendirilmektedir. Son aşamada yapay dişiler gruplar halinde implanta bağlanır ve işlem tamamlanır.
Kimler İmplant Yaptırabilir?
İmplant vidalarının genişliği ve kalınlığı farklıdır. Bu nedenle çene kemiğinin incelenmesi ve vidayı kabul edip etmeyeceğinin belirlenmesi gerekir. Yani çene kemiğinin vida için ne kadar uygun olduğu incelenmektedir. Söz konusu kemiğin kalitesi, implant tedavisinin başarısını etkilemektedir. Tedavi uygulanmadan önce implantın ağızda kaldığı süre boyunca sağlıklı olması da şarttır.
İmplantların uygun anestezi yöntemlerinin kullanılması sayesinde ağrısız olarak uygulandığı unutulmamalıdır. Kısa süreli yaşanabilecek ağrılar için de ağrı kesici reçete edilir.
İmplant Uygulaması Doğal Bir Görünüm Sağlar mı?
İmplant uygulaması hastalarda doğal bir görünüm sağlayabilir. Fakat bireylerin porselen dişlerin temizliğini düzenli olarak yapması gerekir. Daha çok ön dişlere uygulanan implant tedavisi için zirkonyumdan yapılan protezler tercih edilir. Bu sayede estetik ve doğal bir görünüme ulaşılabilir. Ek olarak protezlerin dayanıklılığını sağlamak amacıyla titanyum bazlı abaumnetler kullanılabilir.
İmplant Tedavisinin Ömrü
İmplant tedavisinin ömrünü doktorun deneyimi ve tedavide tercih edilen implant türü belirler. Ayrıca sigara kullanımı, diş ve ağız sağlığı gibi faktörler de implantın ömrünü belirleyecektir. Steril ortamlarda kaliteli malzemelerden üretilen yapay dişlerin tercih edilmesi, uzun süre kullanım garantisi sunar. Doğru bakım yapılmaması, diş eti hastalıkları, sigara tüketimi gibi faktörler, implantın ömrünü kısaltır. Herhangi bir yan etkisi bulunmayan bu operasyondan önce hastaların genel sağlık durumu incelenmektedir. Ancak gereğinden fazla başvurulan implant tedavileri hastalarda bazı sorunlara neden olabilir.