Diyabet, vücutta kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynayan hormonların en önemlisidir.
Pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonudur. İki tür diyabet bulunmaktadır. Tip 1 diyabet; genellikle 30 yaşından önce başlar. Hastalar, normal kiloda veya zayıftır. Tip 1 diyabetlilerin vücudunda insülin üretilmemektedir. Bu yüzden bu tip diyabette mutlaka insülin kullanılmalıdır.
Tip 2 diyabet ise 40 yaşından sonra başlar. Diyabet hastalarının bir çoğunda bu tip görülmektedir. Hastaların büyük bir kısmı kiloludur. Genetik faktörler oldukça önemlidir.
Diyabet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen diyabetin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında; normalden fazla yemek yemek, doymamak hissi, sık sık idrara çıkma, ağızda kurulu ve tatlılık hissi bununla birlikte aşırı su içme isteği bulunur.
Bunların yanı sıra, halsizlik ve yorgunluk hissi, hızlı ve istemsiz kilo kaybı, bulanık görme, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi, yaraların normalden daha geç iyileşmesi, ciltte kuruluk/kaşıntı ve ağızda aseton benzeri koku oluşumu da diyabetin habercisi olabilir.
Diyabet Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Diyabet hastalığının ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Çevresel faktörlere örnek olarak; obezite, ailede diyabet hikayesinin bulunması, ileri yaş, hareketsiz yaşam ve stresi gösterebilir.
Diyabet Teşhisi Nasıl Konulur?
Diyabet hastalığının tanısında kullanılan kan şekeri ölçümü ve şeker yükleme testi olarak da bilinen “Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT)” olmak üzere iki temel test bulunmaktadır. Sağlıklı bireyde olması gereken açlık kan şekeri ortalama 70-100 mg/Dl arasında değişir. Açlık kan şekerinin 126 mg/Dl’nin üzerinde olması diyabet tanısının konması için yeterlidir.
Bu değerin 100-126 mg/Dl arasında olması durumunda kişiye OGTT testi yapılarak tokluk kan şekeri ölçülür. Öğün başlangıcından 2 saat sonra kan şekerinin ölçülmesinin ardından kan glukoz seviyesinin 200 mg/Dl'nin üzerinde olması diyabet hastalığının, 140-199 mg/Dl aralığında olması gizli şeker adı verilen pre-diyabetin habercisidir.
Diyabette Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diyabette tedavi yöntemleri, hastalığın türüne göre değişiklik göstermektedir. Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile birlikte tıbbi beslenme tedavisi uygulanmaktadır. Hastanın diyeti doktor tarafından önerilen insülin dozu ve planına göre diyetisyen tarafından planlanmaktadır. Tip 1 diyabetli bireylerin hayatı oldukça kolaylaştırılabilmek amaçlanmaktadır.
Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzeninin sağlanmasının yanı sıra genellikle hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını veya doğrudan insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik oral antidiyabetik ilaçların kullanılır.