Yaz aylarında güneş yanıklarından nasıl korunabiliriz?
Güneş ışınlarına kısa sürede yüksek miktarda maruziyet güneş yanıklarına sebep olurken, uzun süreli maruziyet cilt kanseri riskini artırır , cilt lekelerinin oluşumunu tetikler ve fotoyaşlanma olarak da bilinen cilt yaşlanmasına sebep olur. Bu riskleri azaltmak için güneşe maruz kalacak cilt bölgelerini güneş koruyucularla korumamız gerekmektedir. Güneş koruyucularını cilt yapımıza ve kullanım amacına uygun seçmeliyiz. Özellikle su ile temas edeceksek mutlaka suya dirençli güneş koruyucuları tercih etmeliyiz. Su ile temas sonrası veya her 2-3 saate bir tekrarlamalıyız.
Güneş yanıkları genellikle 1. derece yanıklardır ve sadece kızarıklık şeklinde ortaya çıkar. Ağrı ve sonrasında kaşıntı sıklıkla karşılaşılan yakınmalardır. Cildinizde güneş yanığı oluşursa öncelikle güneşten uzaklaşın ve olabildiğince serin bir ortama gidin. Güneş yanığını rahatlatmak için ipuçları;
- Sık duş alın, nazikce kurulanın, cildiniz tam kurumadan nemlendirici sürün özellikle aloa vera içeren nemlendiriciler rahatlamanıza katkı sağlayabilir.
- Hafif kortizon içerikli losyonlar cildinizi rahatlatabilirken lokal anestezik kremlerden uzak durulmalıdır
- Şişlik kızarıklık ve ağrının hafifletilmesi amacıyla ağrı kesiciler (NSAID) kullanılabilir.
- Yanık sonrası su kaybı artabileceğinden bol su içilmelidir.
- Cildinizde su toplama olursa – bu durumda 2. derece yanığınız vardır- patlatmayın ve soymayın. Deri bütünlüğü enfeksiyonlar için koruyucudur.
- İyileşme sürecinde cildinizi güneşten koruyun . Bunun için güneş koruyucuları ve güneş geçirmeyen kıyafetler giymeniz önemli
Güneş yanıkları geçici bir durum olmasına karşın cildinizin maruz kaldığı ultraviyole ışınlar cilt kanseri olma riskinizi ömür boyu artırdığını unutmayın.