Düzenli Check-up Yaptırmanın Önemi

Check-up kısaca dönemsel olarak gerçekleştirilen bir genel sağlık taramasıdır.

Check-up’ın amacı kendini henüz belli etmemiş ve ileride hastalığa dönüşebilecek olan rahatsızlıkları ve bozuklukları belirleyerek önleyici uygulamaların yapılmasıdır. Kişilerin herhangi bir şikayeti bulunmasa da düzenli olarak check-up yaptırması tavsiye edilmektedir. Özellikle 35 yaşını geçmiş olan kişilerin her yıl en az 1 kez check-up yaptırması gerekmektedir. İlerleyen yaşlarda bu süre her 6 ayda 1 defaya düşmektedir. Özellikle genetik ve kronik hastalıkların büyük bir bölümü herhangi bir belirti göstermeden ya da çok hafif belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Check-up uygulamaları ile bu rahatsızlıklar kolay bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. 

Check-Up’ın Önemi
Check-up ile hastalıklar daha ortaya çıkmadan potansiyeli ortaya koymaktır. Ayrıca dolaşım, karaciğer, böbrek, akciğer, tiroid, tansiyon ve daha birçok hastalıkta erken tanı sayesinde vücutta kalıcı bir hasar meydana gelmeden tedaviye başlamak gerekmektedir. Bu nokta da check-up, varsa bu hastalıkların belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. 10 yaşından itibaren herkes check-up yaptırabilmektedir. Check-up uygulamaları yaş gruplarına göre bazı değişiklikler içermektedir. Günümüzde yaygın olarak görülen birçok hastalıkta erken tanı son derece kritik bir rol oynamaktadır. Hastalığın ilerlediği durumlarda iyileşme süreci daha uzun, daha sancılı ve daha maliyetli olmaktadır. Diğer taraftan erken tanı ile teşhis edilen hastalıklarda vücut çok fazla zarar görmeden müdahale edebilme şansı bulunmaktadır. 

Check-Up Yaptırmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler
Check-up yaptıracak olan kişilerin daha önceden yaptırdılarsa eski check-up sonuçlarını ve düzenli olarak kullandıkları ilaçları getirmeleri tavsiye edilmektedir. Hamile olan anne adaylarının check-up yaptırmadan önce mutlaka doktoruna bildirmesi gerekmektedir. Kişilerin açlık şekerinin ölçülecek olmasından dolayı check-up uygulamasında 8 ile 12 saat öncesinde hiçbir şey yememesi, sigara içmemesi ve sadece su tüketmesi gerekmektedir. Menstrual döngü döneminde olan kadınlarda idrar testleri doğru sonuç vermemektedir. Bu nedenle kadınların döngü sonrasında check-up yaptırması gerekmektedir. Uygulamadan önce C vitamini desteği alan hastaların günde 250mg’ı geçmemeleri, demir içerikli ilaçlar kullanan hastaların ise check-up gününden minimum iki gün önce ilaç kullanımını bırakmaları gerekmektedir.