Diyabet Gözü Tehdit Ediyor mu?

Diyabet hastası kişilerin görme kaybı olasılığı sağlıklı insanlara göre 25 kat daha fazladır.

Diyabet ve Göz Hastalıkları

Diyabet her yaşta görülebilen ve görülme sıklığı giderek artan bir hastalıktır. 2000 Yılında dünyada 171 milyon diyabet hastası tespit edildi. 2030 yılında ise diyabetli hasta sayısının 366 milyona çıkacağı öngörülmektedir.

Diyabet teşhisi konulduğunda göz muayenesi yapılmalıdır. Bu muayenede detaylı göz dibi incelemesi yapılmalıdır. Göz muayenesi yılda bir tekrarlanmalıdır. Diyabetik Retinopati dediğimiz göz tutulumu başlayınca göz kontrolü 3-4 ayda bir yapılmalıdır. Tip I Diyabette Retinopati görülme olasılığı 20 yıl içinde %90 Tip II Diyabette ise 20 yıl içinde %70 oranındadır.

Retinopatinin oluşmasını önlemek veya geciktirmek için kan şekeri normal sınırlarda tutulmalı ve obeziteyi önleyecek düzenli ve dengeli beslenmeyle hareketli bir yaşam sürdürülmelidir.
Günümüzde OCT ( Optik Koherens Tomografi ) ve OCTA ( OCT Anjiyografi )cihazlarıyla göz dibi detaylı ve hızlı bir şekilde incelebiliyor . Diyabetik Retinopatinin tedavisinde ise göz içine enjeksiyon( İntravitreal Enjeksiyon) ve lazer tedavileri uygulanmaktadır. İleri düzeylerinde ise vitreoretinal cerrahi yapılmaktadır.

Kanşekeri arttığında gözdeki lenste su tutulur ve lens şişer bu da göz numarasını değiştirir. Bu nedenle gözlük muayenesi kan şekeri regüle iken ( en az 1 ay ) yapılmalıdır. Aksi takdirde şeker düzeyi normale indiğinde göz numarası yine değişir. Kan şekeri regüle olmadan göz muayenesi olup gözlük alan diyabet hastaları kısa sürede birkaç gözlük değiştirmek zorunda kalmaktadırlar.
Diyabete bağlı körlük düzenli göz kontrolleriyle önlenebilir. Bu nedenle göz kontrollerini ihmal etmeyiniz.