Diş Sıkma Nedenleri ve Tedavisi

Diş sıkma diğer adıyla Bruksizm, stres ve depresyonun neden olduğu önemli bir rahatsızlıktır.

Diş sıkma ve gıcırdatma sorununa karşı uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Asıl nedeni gün içindeki iş yoğunluğu ve stres olan Bruksizm için, genelde psikoterapi yöntemi uygulanır. Ancak rahatsızlığın seviyesine göre kas gevşetici ilaçlar, eksilen dişlerin yerine protez uygulaması ve hatalı kaplamaların yenilenmesi gibi seçenekler de tercih edilebilir.

Diş sıkma ayrıca uyku sırasında çene hareketlerinin geliştirdiği davranışlar olarak tanımlanır. En çok uyku esnasında görülmekle birlikte dişlerin istemsizce sıkılmasına sebep olur. Yani bireylerin bilinçli bir şekilde gerçekleştirdiği davranışlar, Bruksizm olarak adlandırılmaz.

Diş Sıkma Belirtileri ve Nedenleri

Stresli bir yaşam tarzının belirtilerinden olan diş sıkma uyku sırasında yaşandığı için, kişiler bu durumun farkında olmayabilir. Bununla beraber bazı belirtilerle ortaya çıkabilen diş sıkma boyun ve omuz ağrıları, dişlerde hassaslık, uykudan sonra kulaklarda ve yüz kaslarında ağrı, çene eklemi ağrıları ve eklemlerden ‘klik’ tarzı ses gelmesi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtilere bakarak hastada Bruksizm olup olmadığı teşhis edilir. Tedavi esnasında genelde akut problemlerin çözülmesi amaçlanır. Haliyle fizyoterapist ile diş doktorunun birlikte çalışması gerekir. Kas gevşemesine yönelik ilaçlar kullanılacağı gibi diş problemlerinin tedavisi de gerçekleştirilebilir.

Diş sıkma probleminin alt ve üst çene arasındaki uyumsuzluktan meydana geldiği düşünülmektedir. Fakat her iki çenesinde kapanış sorunu olmayan hastalarda da diş sıkma sorunuyla karşılaşılmaktadır. Ayrıca psikolojik nedenlerden dolayı oluşan bu rahatsızlık, kaslarda farklı semptomlara sebep olabilir. Ağrıyla beraber oluşan sesler, uyku sırasında artarak sabahları da ağrı şeklinde gözlemlenebilir.

Çocuklarda Diş Sıkma Nedenleri

Çocuklarda da görülebilen diş sıkma rahatsızlığının asıl nedeni psikolojik faktörlerdir. Ancak ağız ve çeneyle ilgili altta yatan farklı bir hastalığın tespitiyle de Bruksizm teşhisi konulabilir. Ayrıca bağırsak parazitleri, burun tıkanıklığı, reflü, kronik sinüzit ve hiperaktive gibi durumlar da çocuklarda diş sıkma nedenleri arasındadır.

Diş Sıkma Tedavisi

Diş sıkma tedavisi için nöroloji kliniklerine başvurulmalıdır. Tedaviden önce çene yapısı incelenir ve teşhis konulduktan sonra diş plakları ya da diş koruyucu apareyler ile tedavi başlatılır. Diş plağı tedavisinde üst ve alt çene dişlerinin birbirine olan teması engellenir. Bu plaklar şeffaftır ve kişiye özel olarak hazırlanır. Diş koruyucu apareyler ise sert plastik malzemelerden yapılan apareylerdir. Kullanım amacı yine alt ve üst çene dişlerinin birbiriyle temas etmesini engellemektir. Diğer adı gece koruyucularıdır.