Tuvalet eğitimini çocukların uyurken veya uyanıkken küçük veya büyük tuvaletlerinin kontrolünü kazanması, ebeveynleri veya bir başkası tarafından uyarılmalarına gerek kalmadan kendi tuvalet ihtiyaçlarını kendilerinin gidermeleri olarak özetleyebiliriz. Çocukların genel ve sosyal gelişimleri bakımından tuvalet eğitimi oldukça önemli bir yere sahiptir.
Ancak her çocuk farklı ortamda geliştiğinden, fiziksel ve ruhsal gelişimleri bakımından tuvalet eğitiminin aynı sürelerde tamamlanamayacağı unutulmamalıdır.
Ne Zaman Başlanmalı?
Tuvalet eğitimi için genel olarak, çocukların kendilerini fark ettikleri 1-3 yaş aralığında başlanması uygundur. Erkenden tuvalet eğitimine başlatmak korku ve çatışmalara sebep olabileceğinden normal olması gereken süreden daha uzun sürebilir. Bu sebeple hazır oldukları 18 ay ile 30 ay aralığı uygundur.
Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Uygun Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Fiziksel Belirtiler:
- Gece kuruluğu (kuru uyanma)
- Uyanık kalınan gündüz saatlerinde 2 saatten uzun kuru kalma
- Her zamanki rutinden daha az bez ıslatma
- Yürüme, oturma, çömelme gibi hareketleri daha rahat yapabilme
- Islak ve kuru arasındaki ayırımı fark edebilme
Zihinsel Belirtiler
- Tuvaletinin geldiğini ifade edebilme
- Ebeveynlerinin istediklerini yapabilme
Ruhsal Belirtiler
- Ebeveynlerinin günlük hayat rutinlerini taklit etmeye hevesli olma
- Altı pisken rahat edememe, yeni bezlenme isteği
- Tuvalette oturma süresinin 5-10 dakikaya kadar uzaması
- Ebeveynlerini memnun etmeye istekli olma
Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlanmalıdır?
Çocuğunuz fiziksel ve ruhsal açıdan hazır olduğunu ifade eden belirtileri gösteriyorsa vakit kaybetmeden tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.
Rutinler çok önemlidir. Çocuğunuzun her sıvı alımından 45 dakika – 1 saat sonra, uykudan uyanınca veya gün içerisinde 2-3 saat arayla oturağa oturmasını sağlayın.
Ayrıca öğünlerden sonra 5 dakika oturakta oturmasını sağlayın çünkü yemekten 20-30 dakika sonrası gastrokolik refleksin etkisi nedeniyle uygun zaman olabilir.
Çocuğun bakımı ile ilgilenen herkesin (anneanne, babaanne, bakıcı, abla vs.) aynı rutinleri uygulamasını sağlayın
Tuvaleti her kullandığında çocuğunuzu övün. Başardığı her sefer alkışlayın ve överek cesaretini pekiştirin, sözel olarak veya belirlediğiniz hediye ile ödüllendirin.
Altına kaçırdığında veya tuvaletini yere damlattığında kızmayın ya da cezalandırmayın.