Çocuklarda En Sık Görülen 3 Hastalık

Çocuklar bağışıklık sistemleri gelişme dönemindeyken kolay hastalık kapabilmektedir.

Özellikle okul ortamı gibi kapalı ve kalabalık ortamda bulaşıcı hastalıklar çocuklar arasında kolay bir şekilde yayılmaktadır. Bunların başında ise su çiçeği gelmektedir. 

Genellikle kış ve ilkbahar mevsiminde ortaya çıkan bu hastalıktan aşı ile korunmak mümkündür. Hafif ateş, ciltte kaşıntı, halsizlik ve iştahsızlık belirtileri gösteren su çiçeği vücutta kırmızı ve kabuklu lekeler oluşturmaktadır. Bu lekelerin önemli bir çoğunluğu geçicidir ancak vücutta iz bırakabilmektedir. 

Su çiçeği 14-16 günlük bir kuluçka dönemine sahiptir. Kendini göstermeye başladıktan sonra döküntülerin sona ermesi yaklaşık olarak 20 günü bulabilmektedir. Bu sürede çocuğun kontrol altında tutulması tavsiye edilmektedir. 

Kabakulak

Viral bir enfeksiyon olan kabakulak tükürük bezlerinde şişkinliğe neden olmaktadır. Kabakulak da su çiçeği gibi aşıyla koruma sağlanabilen bir rahatsızlıktır. Özellikle 2-12 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Ancak çocukluğunda kabakulak olmamış yetişkinlerde de ortaya çıkabilmektedir. 

Kabakulak belirtileri arasında ateş, halsizlik ve iştahsızlık yer almaktadır. Ayrıca çenede ağrı, yutmada zorlanma ve ağız kuruluğu da görülebilmektedir. Yakın temas ve solunum yoluyla bulaşan kabakulak hastalığında hijyene önem verilmelidir ve hasta ile aynı çatal, kaşık ve havlu gibi eşyalar kullanılmamalıdır. 

Kabakulak, şişkinlik meydana gelmeden bir gün öncesinde bulaşıcı olmaya başlar ve bu durum yaklaşık 15 gün sürmektedir. Hastalık yaklaşık 2 hafta sürmektedir.

Kızamık

Genellikle kış ve ilkbahar mevsiminde ortaya çıkan kızamık virütik bir rahatsızlıktır. Balgam ve tükürükle temas yolu ile bulaşan kızamık bir solunum yolu enfeksiyonudur. 

Yetişkinlerde de görülen bu rahatsızlık küçük bebekler için çok tehlikelidir ve ölümcül olabilmektedir. Kızamık virüsünün kuluçka süresi yaklaşık olarak iki haftadır. Gözde sulanma, göz kapaklarında şişlik, vücutta kırmızı döküntüler ve ışığa karşı hassasiyet ile kendini göstermektedir. Ayrıca hastalığın ilk üç gününde ateşlenme de meydana gelmektedir. 

Kulak arkasında başlayan döküntüler yavaş yavaş vücuda yayılır ve yaklaşık olarak 1 hafta boyunca devam etmektedir. Kızamık tedavisi için kullanılan bir ilaç bulunmamaktadır. Kızamık tedavisi daha çok hastalık sürecinin rahat bir şekilde geçirilebilmesi için destekleyici tedavi şeklindedir.