Günümüzde baş ağrısı her insanı rahatsız eden durumlardan biridir.
Baş ağrısına sebep olan etkenler de bünyeye göre değişiklik gösterebilir. Bazı ağrılar aynı günde geçerken bazıları 1 haftaya kadar devam edebilir. Uzun süreli baş ağrıları ayrıca kronik baş ağrısı olarak adlandırılır. Bu tür ağrılarda uzun süreli ve etkili tedaviler, ağrı şiddetini azaltmaya yönelik olarak uygulanır.
Baş Ağrısı Neden Olur?
Kronik baş ağrısı nedenleri;
- Beyin tümörü
- Aşırı ilaç kullanımı
- Kafa içi çok düşük ya da çok yüksek basınç
- Beyin çevresinde ya da iç kısmında kan damarlarıyla ilgili sorunlar
- İnme
- Menenjit
olarak sıralanabilir.
Baş ağrısına sebep olan etkenler, kronik ağrılar dışında aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir;
- Aşırı kafein tüketimi
- Horlama
- Şişmanlık durumu
- Depresyon
- Karamsarlık
- Yüksek kaygı
- Stres
- Uyku bozukluğu
Baş Ağrısı Tipleri
Baş ağrısı tipleri olarak en fazla gerilim tipi baş ağrısı gözlemlenmektedir. Kaygı ve stresin neden olduğu bu ağrılar daha çok öğleden sonraki zamanlarda görülür. Bununla beraber ağrı kesicilere yanıt verilmemesi halinde mutlaka hekim kontrolü şarttır. Baş çevresini saran bir ağrı olarak ortaya çıkan gerilim tipi baş ağrısı ayrıca psikoterapi ve rahatlama egzersizleriyle ortadan kaldırılabilir.
En sık görülen baş ağrısı tiplerinden biri de migrendir. Toplumumuzda görülen bir hastalık olarak da adlandırılan migren tek taraflı ağrıları beraberinde getirir. Ayrıca zonklayıcı özelliktedir. İş performansında ve okul hayatında ciddi düşüşlere neden olan migren ağrıları sık ataklar halinde devam ederse mutlaka doktor kontrolüyle migren ilaçlarına başlanmalıdır.
Nevraljiler de baş ağrısına sebep olan etkenler sorusuna verilen yanıtlardan biridir. Kısa süreli ancak çok şiddetli ağrılar olan nevraljilerde epilepsi ilaçları doktor tarafından reçete edilebilir. Yüz bölgesinde kısa süreli elektriklenmelere neden olan nevralji için en uygun tedavi, sinirlere lokal anestezik verilerek uyuşturulmasıdır.
Son olarak kadınlarda görülen adetle ilişkili migrenler de oldukça rahatsız edicidir. Ataklar şeklinde görülen adet migreni genelde migren ilaçlarıyla tedavi edilir.
Baş Ağrısının Tedavisinde Sürekli Ağrı Kesici Kullanmak Gerekir mi?
Ağrı kesici ilaçlar masum ilaçlar kategorisinde olsa da mide ve böbrek gibi organlarda kalıcı hasara neden olabilir. Haliyle düzenli ve uzun süreli baş ağrısı yaşayanların önce doktor kontrolüne başvurması gerekir. Muayene aşamasından sonra uygulanacak tedavi yöntemlerinin yanı sıra kullanılması gereken ilaçlar, hekim tarafından reçete edilecektir. Hekimler en doğru yöntem olarak önce baş ağrısının tipini inceler ve ardından teşhis koyarak tedaviye başlar.