Alerjik Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri

Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin gösterdiği aşırı reaksiyondur.

Alerjik Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alerji, farklı bir tanımla herhangi bir maddeye karşı gösterilen hassasiyettir. Atopik yani alerjiye yatkın olan insanlar gündelik yaşamda pek çok rahatsızlıkla karşılaşabilir. Ancak kalıtsal bir özelliğe sahip olan alerjik hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalıdır. Normal koşullar altında vücuda zararlı olmayan maddelerin, atopik insanlarda farklı tepkimelere neden olması halinde alerjik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca hava kirliliği, stres, gıdalardaki katkı maddeleri ve yoğun çalışma ortamları alerjik faktörlere neden olan durumlar arasındadır.

ALERJIK HASTALIKLAR NELERDIR?

En çok görülen alerjik hastalıklar;

  • Egzama
  • Alerjik astım
  • Alerjik nezle
  • Böcek alerjisi
  • Arı alerjisi
  • Atopik dermatit
  • Gıda alerjisi
  • Kurdeşen
  • Göz nezlesi olarak sıralanmaktadır.

Alerjik Nezle: Tedavi edilmediğinde sinüzite, astıma ve çocuklarda yüz şekil bozukluklarına neden olabilen alerjik nezle en çok ev tozu, mantar sporları, polenler ve evde beslenen hayvanların deri ve tüy döküntüleriyle ortaya çıkar.

Alerjik Astım: Yetişkin ve çocuklarda görülebilen alerjik astımda akciğerlere giden hava yollarındaki kaslar kasılır. Bu sebeple hava yolları daralır ve iltihaplanma gelişir. Hırıltılı solunum, öksürük krizleri, göğüste sıkışma ve nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

Göz Nezlesi: Daha çok çocuklarda görülen göz nezlesi, gözün bir kısmını örten ince zarın iltihaplanmasıyla belirti gösterir. Virüs ya da enfeksiyon sonucunda da oluşabilen göz nezlesi duman, polen, kozmetik malzemeler veya yüzme havuzlarındaki klor sebebiyle bulaşabilir. En önemli belirtisi göz kapaklarında şişme, aşırı göz sulanması ve ışığa karşı hassasiyettir.

Alerjik hastalıklar ve tedavi yöntemleri konusunda bireylerin bilinçli olması gerekir. Her bir hastalık farklı belirtilerle ortaya çıkacağı gibi tedavi edilmemesi halinde çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

ALERJIK HASTALIKLARDA TEDAVI YÖNTEMLERI

Alerjik hastalıklarda uygulanan tedavinin asıl amacı, alerjiye sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Ayrıca hastaların alerjiyi ortaya çıkaracak etkenlerden uzak durması da önemlidir. Yine bu süreçte aşı tedavilerinin de uygulandığı unutulmamalıdır.

Tedavi aşamasında ilaç kullanmak, kısmi veya geçici çözümler ürettiği için hastalığın öyküsü ve belirtilerine göre doktorlar tarafından genelde tavsiyeler yapılır. Alerji testlerinin negatif çıkması durumunda bile bir süre sonra belirtiler yaşanabileceği için özellikle de beslenme sürecine dikkat edilmelidir. Sonuç olarak alerjik hastalıklar ve tedavi yöntemleri tamamen doktor kontrolünde uygulanan tedavileri içermekle beraber aşı ve ilaç tedavileri de başarılı bir şekilde tercih edilmektedir.